Jak se zbavit šatních molů
Mol šatní patří do řádu motýli a škodí v domácnostech či v průmyslu. Doma se vám může pustit do koberců, vlněných svetrů nebo do bavlněných a lněných výrobků – obecně do všeho, co obsahuje kreatinin, který je jejich hlavní potravou. Dospělec je velký 4-8 mm, křídla jsou bez kresby a jsou lesklá. Nožky a tykadla jsou dlouhé a tenké. Samičky žijí ukrytě a kladou vajíčka. Vajíčka jsou nakladena volně, nechají se vyklepat či vymést, ale ruku na srdce – jak často uklízíte ve skříni? Z vajíček se pak líhnou larvy, které působí škody. Samečkové létají v okolí. Mají rádi vlhká, tmavá, teplá místa. Díky své malé velikosti se mol šatní může z bytu do bytu šířit ventilačními šachtami.
Pokud budete často větrat a ukládat do skříně jen suché oblečení, nemusíte se molů obávat, nesnáší totiž suchý vzduch a světlo. Babské rady také doporučují do šatníku vkládat sáčky s bylinkami jako je levandule nebo mářinka. Existují i chemické přípravky s naftalenem nebo různé feromonové lapače.
Volejte na | Nebo napište on-line |
+420 608 717 722 |
Potravinový mol
Jeho velikost je až 1 cm a na křídlech má tmavé skvrny. Jeho larvy najdete v mouce, rýži, na pečivu, v ovesných vločkách, cukru, koření – ve skříňkách, ve spíži. Stejně jako šatní mol, i mol potravinový se k vám může dostat skrz ventilační šachty, můžete si jej přinést s nákupem nebo zůstane v bytě či domě po předchozím majiteli. Potravinový mol může také snadno přiletět oknem.
Samičky potravinového mola kladou do potravin vajíčka, ze kterých se líhnou larvičky. Larvičky jednak potraviny samy konzumují a také do nich kálí. Navíc můžete v potravinách najít zbytky tělíček, různé smotky a pavučinky – vypadá to nevábně a u citlivých lidí to může vyvolat i alergickou reakci.
Jak se zbavit potravinových molů? Je to běh na dlouhou trať.
Především se musíte zabavit všech napadených potravin, důkladně kontrolovat potraviny, které jste nakoupili a vyčistit místa, kde potraviny ukládáte. Lehce se to řekne, ale nemůžete na očistu skříněk použít lecjaký přípravek. Přípravek musí být nezávadný pro potraviny a konzumenta a neměl by mít ani žádnou parfumaci – to pak negativně ovlivní vlastnosti jídla. Ovšem nejideálnější asi bude zase nějaký feromonový lapač.
Naše babičky používaly do spížek na poličky noviny, protože potravinový mol prý nesnáší pach tiskařského inkoustu. Někdo také radí rozprostřít do míst s potravinami hřebíček, levanduli nebo bobkový list.
A jako prevence je velmi vhodné skladovat potraviny v pevně uzavíratelných obalech či dózách, nejlépe skleněných nebo plechových. Těmi potravinový mol s jistotou nepronikne.
Tomáš Labus, www.deratizace-labus.cz, www.deratizace-praha.net